"Och liefste lief" - verslag van een muzikaal hoogtepunt
Na weken van voorbereiding en opzoekingen kon onze heemkundige werkgroep “AWEG” op zaterdag 28 oktober 2023 een eerste muzikale activiteit presenteren: Met de titel “Och liefste Lief” werd een avondvullende programma aangeboden aan een volle zaal toehoorders. Het Arendonks partiturenboek” werd door Toon Van Eemeren gevonden in de archieven van het Rijksarchief in Antwerpen. Het wordt gedateerd rond 1650 en bevat geen enkele indicatie door wie het ooit gemaakt is. Via de hulp van medewerkers van het Lemmensinstituut vond AWEG het “Zuid-Nederlandse klavierboek” waarin een studie gemaakt wordt van het Arendonkse partiturenboek alsook van twee andere manuscripten uit Meerhout. Het Arendonkse gedeelte – een handgeschreven manuscript – berust in het Rijksarchief te Antwerpen. De meeste klavierstukken uit het Klavierboek van Arendonk zijn afgeleid van liederen en zijn heel divers in hun onderwerpen, van geestelijk tot amoureus.
AWEG kwam in contact met de heer Jan Devlieger, een gepassioneerd muzikant met een grote liefde voor authentieke zeventiende eeuwse muziek, gecombineerd met zijn grote liefde voor zijn Arendonkse echtgenote Elly De Bie. De cirkel was rond en Jan was bereid om samen met AWEG een muzikaal evenement te organiseren. Samen met Emma Coopman, wiens interesses ook bij folk en oude muziek liggen. Zij volgde een conservatoriumopleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven voor klassieke zang. Als freelance zangeres trekt ze er op uit om diverse festivals en feesten op te luisteren met oa. het ensemble oude muziek Currende.
Deze muziekavond had dus iets speciaals: het was meer dan vijftig jaar geleden dat het muziekboek vanuit het Arendonks archief naar Antwerpen was verhuisd. Onder het toeziend oog van de heer Gunther Vispoel, archivaris/medewerker van het Rijksarchief Antwerpen, was het boek te bezichtigen in zaal De Wamp waar het concert doorging. Het was ook de eerste maal in 380 jaar dat deze 17de eeuwse muziek in de Arendonkse contreien werd gespeeld.
85 enthousiaste toehoorders genoten van virginaal, blokfluit en het gezang van het duo Devlieger-Coopman. Velen wisten niet wat ze konden verwachten die avond, maar iedereen was hoogst aangenaam verrast door de mooie muziek en de virtuoze uitvoering. Dit smaak duidelijk naar meer...
Deze muziekavond werd mede mogelijk gemaakt dank zij de spontane steun van Erfgoedcel Noorderkempen en de Nationale Loterij. Hopelijk is deze unieke muziekavond het begin van een langere reeks van zulke avonden gebaseerd op middeleeuwse, klassieke arrangementen. De Arendonkse Werkgroep voor Erfgoed en Geschiedenis is er in ieder geval klaar voor.
Onze dank gaat tevens uit naar Peter Stutsz voor het aanleveren van de prachtige foto’s en de Arendonkse filmclub voor de mooie opnames.