1892 : Gratis naar de dokter !

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 15:30

gesticht in 1891

1892, Een opvallend mooi sociaal initiatief door de Antwerpse Arendonkenaarskring

 

De Arendonkenaarskring hield zich niet enkel bezig met culturele- en feestaktiviteiten. Kort na de oprichting van de kring, kon de ondervoorzitter Frans Borgmans, meedelen dat hij via zijn connecties een belangrijke gunst heeft bekomen voor de leden van de kring. Zij zullen gratis een dokter kunnen raadplegen, op welk uur van de dag ook. Als de dokter ter plaatse moet komen zal er een zeer geringe prijs gevraagd worden. Een voorschrift voor de apotheker zal slechts 60 centiemen kosten. De heren Claes, dokter uit de Delinstraat en Van Raemdonck, apotheker in Hopland, zullen “de troosters en vrienden onzer zieke leden wezen”.

Om misbruik te voorkomen zullen de leden een papieren lidkaart krijgen, die ze moeten voorleggen.

 

Ik vroeg ChatGtb : “hoeveel kostte een doktersbezoek in 1892?” en ik kreeg volgende antwoord :

In 1892 was er geen uniforme prijs voor een doktersbezoek, omdat medische praktijken sterk konden variëren en er geen gestandaardiseerd gezondheidszorgsysteem was zoals we dat nu kennen. De kosten waren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de aard van de medische zorg en de individuele arts.

Over het algemeen waren doktersbezoeken in die tijd echter veel minder gestandaardiseerd en gereguleerd dan vandaag de dag. Mensen onderhandelden vaak rechtstreeks met hun artsen over de vergoedingen. Het is moeilijk om specifieke cijfers te geven, maar het is bekend dat medische zorg in die periode over het algemeen minder toegankelijk was dan tegenwoordig, en dat de kosten voor veel mensen een aanzienlijke financiële last konden vormen.”

Een mooi antwoord en in enkele seconden geschreven….. Het is in ieder geval een bewonderenswaardig sociaal initiatief van de jonge Arendonkenaarskring, dat heel positief onthaald moet geweest zijn.

 

Toon Van Eemeren, AWEG

Bron : Aankondigingsblad 31/9/1892, https://collecties.kempenserfgoed.be/


Dit artikel is ook te lezen op de website van de Arendonkenaarskring : https://www.arendonkenaarskring.be/historie/ 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.