1892 Eerste wielrennerskoers in de Kempen

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 19:25

 

Augustus 1892, de eerste wedstrijd voor “velocipeden” in de Kempen


Vélocipèdes op een afbeelding in een Duitse encyclopedie uit 1887.


 

De Arendonkenaarskring van Antwerpen telt een 150 tal leden en zij zullen massaal gaan deelnemen aan Kapellekenskermis. Het bestuur van de kring is enkele tijd daarvoor in vergadering gegaan met het gemeentebestuur van Arendonk en heeft heel wat voorstellen gemaakt zoals volksspelen, fakkeltocht, viswedstrijd en vele andere leuke aktiviteiten.

Deze kermis zal 3 dagen duren en op zondagnamiddag, volgens het verslag zal om 15h00 de eerste “velocipeden koers” in de Kempen worden georganiseerd. Het traject loopt als volgt : vertrek Arendonk Markt - Retie - Postel - Eersel - Duizel - Hapert - Bladel - Reusel en aankomst in Arendonk op de markt. De totale afstand wordt geschat op 42 kilometer. Het parcours gaat deels over verharde en deels over kiezelwegen.

Er zijn 6 kostelijke prijzen, van 15 tot 70 Frank voorzien voor de deelnemers. De inschrijvingen gebeuren bij de voorzitter van de Arendonkenaarskring Felix Van Eemeren in Antwerpen.

Later lezen we in een verslag over deze kermis dat er 12 deelnemers waren ingeschreven. De uitslag was als volgt :

  1. Mr R. Roland van Antwerpen in 1 uur 55 min.
  2. Mr. J. Martin van Antwerpen in 2 uur 7 min.
  3. Mr. Lautem van Antwerpen in 2 uur 10 min.
  4. Mr. J. Bollen van Antwerpen in 2 uur 20 min.
  5. Mr. H. Smets van Turnhout in 3 uur

Smets was onderweg een pedaal verloren, daarom was hij wat later. De andere rijders kwamen nog later aan, misschien te wijten aan de regen die gedurende de ganse voormiddag gevallen was.

Eèn deelnemer was zelfs al terug voor de winnaar : maar die was niet langs Eersel, Bladel enz. gereden, maar langs de vaart teruggekomen.

 

Toon Van Eemeren, AWEG


Bron tekst : Historisch Archief Gazet van Antwerpen, 1892 (diverse artikels)

Bron tekening Velocipeden : F. A. Brockhaus - Downloaded 2009-01-17 from F.A. Brockhaus, Ed. (1887) Brockhaus' Conversations-Lexikon, 13th Ed., Vol.16, F.A. Brockhaus, Leipzig, Germany, facing p.142 from Google Books


Dit artikel is ook verschenen op de webiste van de Arendonkenaarskring : https://www.arendonkenaarskring.be/historie/ 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.